St. Janstraat 66, Ottersum 0485-512446
U bevindt zich hier:
Home » Nieuws » Achates icoon Bert Mans overleden

Achates icoon Bert Mans overleden

26 augustus 2017

 

 

Ter nagedachtenis aan Achates icoon Bert Mans

In de vroege ochtend van 26 augustus is Bert Mans op 82 jarige leeftijd toch nog onverwacht in zijn eigen vertrouwde omgeving overleden.

Pas na zijn dienstplicht op 23 jarige leeftijd is Bert lid geworden van Achates en hij heeft nooit bij de Senioren gevoetbald. Actief als Veteraan gestart met voetballen en hij was daar ook langdurig leider van. Hij ronselde nieuwe spelers, was als eerste aanwezig  om alles voor te bereiden en befaamd was zijn doping in de vorm van een stimorol voorafgaande aan de wedstrijd.

Bert vond het heerlijk om op zondag voetbal te gaan kijken. Hij sloeg uit en thuis geen wedstrijd over van Achates I.

Binnen V.V. Achates was Bert een begrip. Een kleine opsomming van de diverse werkzaamheden die hij verrichte.

  • Meer dan 40 jaar verzorgde hij op de zondagmiddag de kassa bij de entree,
  • Hij stond enkele tientallen jaren op de donderdagavond achter de tap in de kantine, op zijn 80e verjaardag, een donderdag, werd er vanwege zijn afwezigheid vanuit de kantine gebeld en werd hij thuis toegezongen . Hij was de man van de pinda’s en de borrelnootjes en heeft de oprotpremie geïntroduceerd. Ook was hij niet te beroerd om na afloop nog gangen en kleedlokalen op te ruimen. Op een van de jaarlijkse kantine uitjes was Theike na het bowlen zijn sportschoenen kwijt, bleek Bert die later was, de hele avond op de Nikes van Theike gebowld te hebben.
  • Jarenlang trouw lid van de ‘groenploeg’ op de dinsdagmorgen.
  • Jarenlang op zaterdag het papier weggebracht.
  • Jarenlang de Achates jeugd naar het NKS jeugdkamp gebracht met de vrachtwagen van de boerenbond.
  • Jarenlang de bloemen voor Moederdag en Allerheiligen bij de veiling gehaald met de vrachtwagen van Bert Jansen. Bert was tevens een goede verkoper, in zijn eigen buitengebied stond hij bij Achates bekend als de beste geraniumverkoper.

Op de maandagmorgen was hij voor dag en dauw al op de Niervallei, om na de weekendactiviteiten, alle rommel rondom de accommodatie op te ruimen. Lekker koffie drinken en bijkletsen met de poetsdames, vroeger met je zus Nel en Marian en tot nog maar enkele weken terug nog  met Marian en Miriam.

In Ottersum en binnen de gemeente was Bert een begrip door zijn brede inzet voor de gemeenschap.

Waar Bert actief was, vervulde hij op de achtergrond de hoofdrol.

Ottersum verliest een man waarop je kon bouwen en die nooit verzaakte. Ruim 59 jaar is Bert lid van Achates geweest en altijd stond hij klaar voor zijn voetbalvereniging. Bescheiden en altijd met een positieve insteek. Bert was altijd de trouwe ‘helper’ en vertolkte daarmee feilloos de rol van “Achates” uit de Griekse oudheid.

Binnen de vereniging is Bert onderscheiden als “De Achates Vrijwilliger van 2002”. Op de nieuwjaarsreceptie van 2009 is hij gehuldigd met zijn 50 jarig lidmaatschap.

Nadat Bert al zijn actieve functies had moeten beëindigen werd hij op de nieuwjaarsreceptie van 2016 nog in het zonnetje gezet en bedankt voor zijn jarenlange inzet voor de vereniging en toegezongen door alle aanwezigen met een welgemeend Bertje bedankt.

Ondanks dat het eindelijk bijna niet meer ging en hij vanwege de medicijnen er maar eentje meer mocht drinken vond hij het heerlijk om erbij te zijn. Wars van alle goedbedoelde adviezen om de nieuwjaarsrecepties voortaan maar over te slaan, was Bert 1 januari van dit jaar opeens zoek en bleek hij toch weer even naar de Niersvallei te zijn gegaan.  Dit geheel in stijl met zijn lijfspreuk, ‘ik mot me toch efkes loate zien’.

De laatste paar jaar ging Bert zijn gezondheid snel achteruit en daar had hij zichtbaar moeite mee.

De sterke man waarop de tijd geen vat leek te krijgen begon steeds meer gebreken te vertonen.

Vele bezigheden die hij de afgelopen jaren met veel plezier en overgave had uitgevoerd moest hij noodgedwongen beetje bij beetje opgeven.

Om toch onder de mensen te blijven maakte hij graag een rondje door Ottersum eerst zonder en later met rollator. Ook bleef hij nog tot het einde toe mensen bezoeken per fiets in Ottersum en Ven-Zelderheide.

Bert, in onze gedachten zul je altijd die sterke, vriendelijke, betrouwbare man blijven die altijd voor iedereen klaar stond.

Achates verliest een icoon.

Bert heel hartelijk bedankt voor alles wat je voor ons gedaan hebt en voor wie je was.

 

Wij wensen zijn familie en dierbaren veel sterkte toe.

Bestuur VV Achates