St. Janstraat 66, Ottersum 0485-512446
U bevindt zich hier:
Home » Nieuws » Nieuwjaarsreceptie 2020

Nieuwjaarsreceptie 2020

20 januari 2020

Tijdens onze traditionele nieuwjaarsreceptie zijn de jubilarissen gehuldigd, waaronder het bijzondere 70-jarige jubileum van Frans Mans. Verder is Pierre Philipsen, voor zijn jarenlange inzet voor de verenging, verkozen tot Vrijwilliger van het jaar 2019. In een videoband werden zijn verdiensten op de beeldschermen gevisualiseerd.

Wie is deze Vrijwilliger van 2019

Pierre is al 45 jaar Achateslid en heeft in deze jaren al heel wat voor de club betekend. Speelde in alle teams van de Jeugd tot bij de Veteranen. Jaren is hij leider geweest van het eerste elftal, maar ook kon steeds een beroep op hem worden gedaan als ‘vlagger’. Hij heeft in het verleden verschillende jeugdteams getraind. Als lid van de technische commissie heeft hij zijn duidelijke voetbalvisie ingebracht en zo was hij betrokken bij de keuze van diverse trainers. Met trainer Dick Regeling heeft hij een bijzondere band opgebouwd, die nog steeds in tact is. Zaken praktisch aanpakken is hem niet vreemd. “Meters maken”! Zo heeft Pierre het nodige ‘geklust’ voor Achates, waaronder de nieuwe inrichting in 2018 van de kantine en hij was de animator en mede-uitvoerder van het terras. Hij is nog steeds actief binnen de “Club van 50”, die hij met enkele andere leden weer nieuw leven heeft ingeblazen. De financiële middelen worden verenigingsbreed ingezet. Ideeën heeft hij nog genoeg. Natuurlijk is hij een echte liefhebber van het spelletje en als trouwe supporter uit en thuis vaak langs de lijn te vinden. De onderscheiding voor Pierre met zijn uitverkiezing tot Vrijwilliger van het jaar 2019 willen wij graag in dit bericht onderstrepen. Pierre bedankt voor jouw waardevolle inbreng in al die jaren en van harte onze gelukwensen.

Pierre met zijn oorkonde speciaal gemaakt door keramisch activist Pieter Arts

Huldiging jubilarissen

De vereniging kende ook dit jaar weer een heel aantal leden, die in het zonnetje zijn gezet vanwege hun trouwe lidmaatschap bij V.V. Achates. Negen leden waren respectievelijk 25, 40 en 50 jaar lid en werden gehuldigd met de traditionele Achates speld. Bijzonder bij deze nieuwjaarsreceptie is natuurlijk het 70 jarig jubileum van Frans Mans. Op de foto wordt Frans geflankeerd door de hieronder vermelde jubilarissen:

Mannen allemaal proficiat en hopelijk mogen we jullie volgende jubilea allemaal meebeleven.

25 jaar: Michiel Gossens (Michiel, wij wensen jou in het bijzonder veel beterschap en sterkte met het herstel, jammer dat je niet bij deze plechtigheid aanwezig heb kunnen zijn) * , Luc Heldens en Bob Volkert *

40 jaar: Henk Driessen * , Harm Vullings , Hans Weijers

50 jaar: Leon Giesbers, Bert Hopmans, Geert Konings

70 jaar: Frans Mans

*verhinderd op receptie

Jubilarissen van links naar rechts: Hans, Luc, Harm, Geert, Bert en Leon

70 jarig jubileum Frans Mans, gedecoreerd met de Achates speld door zijn dochter en Achates voorzitter Marie-Louise Mans

Een staat van dienst waar je ‘U’ tegen zegt.

Waar begin je met zo’n trouwe Achatesman. Je zult altijd onvolledig zijn. Uniek is, dat deze jubilaris zelf nooit gevoetbald heeft, maar zich altijd heeft ingezet voor de vereniging. Geen persoonlijk belang, maar pure inzet voor de club.

Jeugd

Met name gestart ten behoeve van de jeugd. In de jaren vijftig – zestig waren de jeugdkampen erg in trek. Naast het voetbal was er weinig vertier voor de jeugd. Ook was Frans nauw betrokken bij de totstandkoming van een zelfstandig opererende jeugdafdeling met een eigen jeugdbestuur. Rond je 14e ging je in die jaren pas voetballen. In de loop der jaren steeds verder naar beneden bijgesteld. Nu lopen kinderen van vijf jaar met veel plezier op de Niersvallei te ballen. Bijna twee decennia lang was Frans jeugdsecretaris. De jeugdteams(lees: ouders) werden toen in de watten gelegd. Vele tassen met vuile shirts werden jarenlang zaterdags afgeleverd op de Kleineweg 33. Zijn vrouw Dinie was druk in de weer om alles weer schoon te krijgen en weer netjes op te vouwen. Ondankbaar werk, want de week erop was het weer hetzelfde ‘liedje’.

Jubilea

Bij alle jubilea van Achates was Frans betrokken, vooral als de allround technische man. Rondom de feesttent moesten allerlei voorzieningen worden getroffen. Uit zijn handen kwam de bekende creatie van een roodwitte bal, die ronddraaide en tot de laatste renovatie midden in de kantine hing.

Achates geschiedenis

Zijn veelzijdigheid wordt geïllustreerd met zijn geschiedschrijving van 70 jaar historie van Achates. Vele jaren was en is er op de dinsdagavond het licht aan in de bestuurskamer. Spittend in het archief worden alle wapenfeiten gerubriceerd en vastgelegd voor weer een nieuw hoofdstuk. Foto’s verzamelen, want die brengen het verleden weer dichtbij. Alle feiten werden op waarheid gecontroleerd.

Dinsdagploeg

Een groep vrijwilligers, die naar ik denk al ruim 25 jaar wekelijks actief is. Onderhoud van de velden, gebouwen en allerlei andere zaken. Met zijn 83 jaar gaat Frans nog steeds voorop en is op de dinsdagmorgen altijd paraat. Een trouwe helper in woord en daad, net als de betekenis van ‘Achates’.

Uniek en gelijk bijzonder, dat zijn dochter Marie-Louise als Achates voorzitter hem de decoratie kon opspelden.

Frans proficiat.

Onderscheiding Frans door dochter en voorzitter Marie-Louise